Usein kysyttyä koronaviruksesta

Yleisiä kysymyksiä

Miten koronavirus tarttuu? 

Koronavirus tarttuu pääosin hengitysteiden välityksellä pisaratartuntana. On epäselvää, kauanko virus säilyy pinnoilla ja saadaanko tartuntaa sitä kautta. Lähikontaktissa korona voi tarttua myös kosketuksen välityksellä, jos sairastunut on esimerkiksi yskinyt käsiinsä ja on sen jälkeen koskenut toiseen ihmiseen.  

Miksi henkilöitä voidaan joutua määräämään eristykseen tai karanteeniin taudin vuoksi? 

Tartuntatautilääkäri voi asettaa sinut karanteeniin, jos olet altistunut koronavirukselle. Jos sinulla on testillä todettu koronavirustartunta, tartuntatautiviranomaiset asettavat sinut eristykseen

Jos sinut asetetaan karanteeniin tai eristykseen, saat siitä tiedon henkilökohtaisesti puhelimitse. Hoitaja tai lääkäri seuraa tarpeen mukaan vointiasi.

Tartuntatautiviranomaisen asettama karanteeni tai eritys eivät ole suosituksia, vaan ne ovat määräyksiä. Suomen lain mukaan karanteenin tai eristyksen rikkomisesta voi saada rangaistukseksi sakkoa tai vankeutta. Jos sinut on asetettu karanteeniin tai eristykseen, sinun pitää noudattaa karanteeniohjeita.

Omaehtoinen karanteeni on suositus, jota noudattamalla suojaat muita tartunnalta. Samat ohjeet pätevät kuitenkin sekä viralliseen että omaehtoiseen karanteeniin.

Miten koronavirus vaikuttaa matkus­ta­miseen?

Tarpeetonta matkustamista tulee välttää. Katso lisätietoja sivulta: Matkustaminen ja koronaviruspandemia (THL).

Miten tilanne vaikuttaa terveys­kes­kusten toimintaan?

Kiireettömiä vastaanottoaikoja terveyskeskuksissa ja hammashoidossa voidaan perua. Osa terveyskeskuksen ajoista voidaan tarvittaessa toteuttaa myös etävastaanottona. Peruutuksista ja aikojen siirroista ilmoitetaan potilaille henkilökohtaisesti soittamalla.

Mistä näen korona­näytteen tuloksen?

Koronanäytteen tuloksen löydät Omakannasta. Tapauskohtaisesti tuloksesta voidaan myös soittaa asiakkaalle. Testituloksen valmistumisessa kestää muutamia päiviä. Jos tulos on positiivinen, sinulla on koronavirus. Positiivisesta testituloksesta soitetaan sinulle ja saat lisäohjeet. Negatiivisesta testituloksesta ei soiteta. Jos tulos on negatiivinen, sinulla ei ollut näytteenottohetkellä koronavirustartuntaa.

Miten toimitaan, kun lapselle tulee korona­vi­rukseen sopivia oireita?

Kun huoltaja toteaa, että lapsella on infektio-oireita, lapsi ei saa mennä kouluun tai varhaiskasvatukseen. Lapsi pitää viedä testiin, jos hänellä on huoltajan tai terveydenhuollon ammattilaisen arvion mukaan koronavirusinfektioon sopivia oireita. Samoin tulee toimia myös silloin, jos on tiedossa altistus koronavirukselle tai on palattu matkoilta 10 vuorokauden sisällä.

Lue lisää: Lapset ja koronavirus (Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL)

Miten toimin, jos Korona­vilkku hälyttää?

Jos saat Koronavilkusta ilmoituksen mahdollisesta altistumisesta, sovellus antaa sinulle toimintaohjeita. Koronavilkusta hälytyksen saaneelle suositellaan omaehtoista karanteenia. Koronavilkku sovellus määrittää hälytykset eri tavalla kuin viranomainen, joten virallinen karanteeni ei ala hälytyksen jälkeen.

On tärkeää, että seuraat vointiasi ja vältät suuria ihmisjoukkoja seuraavan 10 vuorokauden ajan. Lisäksi 10 vuorokauden ajan suositellaan etätyötä, jos se on mahdollista. Jos sinulla on pakollinen käynti esimerkiksi kuntoutuksessa, tulee sinun ja työntekijän käyttää kasvomaskeja. Käynti kannattaa siirtää omaehtoisen karanteenin ulkopuolelle, jos se on mahdollista.

Jos sinulle tulee koronavirukseen viittaavia oireita, tulee aina hakeutua koronanäytteenottoon. Oireettoman henkilön ei tarvitse hakeutua testiin, vaikka Koronavilkku on hälyttänyt mahdollisesta altistumisesta.

Koronavirusta koskevat asiat päivystysnumeron kautta 044 770 0701

Jos epäilet Koronavirus tartuntaa, tee oirearviokysely Omaolo-palvelussa

Virka-ajan ulkopuolella voi olla yhteydessä:

  • OYS:n ympärivuorokautisesti palvelevaan numeroon (call center) 08 315 2655 tai
  • Oulaskankaan terveysneuvontaan p. 08 315 7840
  • Reisjärviset voivat olla yhteydessä Soiten puhelinneuvontaan arkisin 06 8287499 klo 8-17, viikonloppuisin klo 8-16 tai päivystykseen 06 8264500
  • Hätätilanteessa soita 112