Olet tässä

Koronavastaanotto ja näytteenotto

Koronavirustartunnan oireet muistuttavat flunssaa ja vatsatautia. Tartunnan oireita ovat esimerkiksi kuume, yskä, päänsärky, pahoinvointi, ripuli, epätavallinen väsymys, lihaskipu, kurkkukipu, kurkun karheus, nuha, hengenahdistus tai haju- tai makuaistin menetys.

Jos sinulla on koronavirustartunnan oireita, jää kotiin sairastamaan. Jos haluat, voit tehdä myös kaupasta tai apteekista ostettavan antigeenitestin. Positiivista tulosta ei tarvitse varmistaa laboratoriotestillä, jollet tarvitse todistusta sairastetusta koronataudista. Jos saat kotitestistä positiivisen testituloksen, jää kotiin sairastamaan vähintään viiden vuorokauden ajaksi. Lisätietoa kotitesteistä löydät THL:n sivuilta. Lisätietoa THL:n tiedote.

Terveydenhuollossa otetaan PCR- näyte seuraavissa tapauksissa:

Tärkeimpiä näytteenoton kriteerinä on henkilön oireisuus ja hoidon tarve, vakavalle taudille alttiiden riskiryhmien suojeleminen sekä terveydenhuollon kantokyvyn turvaaminen.

21.3.22 alkaen Ppky Selänteen terveyskeskuksissa otetaan covid-19 näytteitä henkilöstöresurssista johtuen vain lääketieteellisin perustein PPSHP:n linjauksen mukaisesti:

 • kaikilta vakavaoireisilta
 • riskiryhmiin kuuluvilta oireisilta
 • raskaana olevilta
 • sosiaali- ja terveydenhuollon henkilökunnalta
 • varusmiehiltä

Muut (esim. työnantajan vaatima tartuntatautitodistus, matkustusta tai muuta varten testituloksen tarvitsevat) joudutaan ohjaamaan yksityiseen terveydenhuoltoon.

Jos on sairastanut testillä todetun koronainfektion, niin uutta PCR-testiä ei oteta 3 kk sisällä, koska PCR-testi voi pysyä pitkään positiivisena.

Jos lapsella on selkeitä infektio-oireita, lapsi ei saa mennä kouluun tai varhaiskasvatukseen. Alle 12-vuotiaan lapsen lieviä virusinfektion oireita voi seurata kotona. Oireet ovat lieviä, jos lapsi on virkeä ja jaksaa leikkiä ja puuhailla, vaikka hänellä olisikin nuhaa, yskää ja kuumetta. Lapsen tulisi välttää perheen ulkopuolisia kontakteja, kunnes oireet ovat merkittävästi helpottaneet.

Myös lapsilta voi ottaa koronan antigeeni-kotitestin. Jos kotitesti on positiivinen, on tärkeää sairastaa kotona vähintään viisi vuorokautta. Positiivinen kotitestitulos tulee varmentaa virallisella testillä vain silloin, jos lapsi kuuluu koronavirustaudin riskiryhmään tai vanhempi tarvitsee todistuksen Kelan tartuntatautipäivärahaa varten. Jos perheessä sairastetaan yhtä aikaa, riittää että perheessä testataan yksi henkilö.

Jos lapsella on allerginen nuha, yksittäisiä aivastuksia tai jos hänen nenänsä alkaa valua ulos mennessä, mutta oireilu loppuu sisätiloissa, lapsi voi mennä kouluun tai varhaiskasvatukseen, kunhan hänen yleistilansa on muuten normaali eikä infektio-oireita ole. Koulu tai varhaiskasvatus ei saa vaatia todistusta negatiivisesta testistä.

Jos epäilet koronavirustartuntaa  ja epäilet tulisiko sinun hakeutua koronavirusnäytteenottoon tee koronaoirearvio Omaolo-palvelussa. Palautteessa saat ohjeet testiin hakeutumisesta ja tiedon siitä, kuinka kiireellisesti sinun kannattaa hakeutua hoitoon.

Näytteenotto

Näytteenotto arkisin:

Selänteen näytteenottopaikat sijaitsevat terveyskeskusten yhteydessä Haapajärvellä, Pyhäjärvellä ja Reisjärvellä. 

 • Haapajärven näytteenotto: Laboratorion parakkitilat
  Männistönkatu 6, 85800 Haapajärvi
  Aika tulee varata etukäteen

 • Pyhäjärven näytteenotto: Pj- tk:n parkkipaikan puoleinen lisäovi, seuraa opasteita
  Toipilaspolku 1, 86800 Pyhäjärvi
  Aika tulee varata etukäteen

 • Reisjärven näytteenotto: Rj- tk:n takana oleva ovi, seuraa ohjeita
  Savikontie 1A, 85900 Reisjärvi
  Aika tulee varata etukäteen

Näytteenotto viikonloppuisin:

Oulaskankaalla otetaan koronanäytteitä 12.3.22 alkaen viikonloppuisin ainoastaan sotealan työntekijöistä.

Näytteenottoon saavutaan vain ajanvarauksella soittamalla numeroon 08-315 7575. 
Ajanvaraus on avoinna lauantaisin ja sunnuntaisin klo: 8.00-12.00. Näytteitä otetaan klo: 13.00-14.30 välinen aika.

Testituloksesta ilmoittaminen:

PPKY Selänteestä ei lähetetä enää 2.5.2022 alkaen erikseen tekstiviestiä positiivisesta koronatestituloksesta. Voit katsoa koronatestisi tuloksen joko Omakannassa tai Koronatietoni.fi-sivuilta. Sivustoille kirjautuminen vaatii tunnistautumisen pankkitunnuksilla/varmenteella. Mikäli sinulla ei ole mahdollisuutta käyttää em. sähköisiä palveluita, voit kysyä testitulostasi numerosta 044 7700702 arkisin klo 9-14.

 

"Omaolo"

Jos epäilet Koronavirus tartuntaa, tee oirearviokysely Omaolo-palvelussa

Mikäli et voi täyttää koronaoirearviota Omaolossa, voit soittaa puh. 044 770 0701

Virka-ajan ulkopuolella voit olla yhteydessä:
Kuva poistettu.

Soita päivystysapuun 116 117, kun pohdit päivystykseen lähtemistä ja oma terveyskeskuksesi on kiinni.
Päivystysapu palvelee iltaisin, öisin, viikonloppuisin ja arkipyhinä.

Mahdollisien häiriötilanteiden varalle päivystysavun varanumero on 050 564 3226, joka ohjautuu kaikissa tilanteissa Pohjois-Pohjanmaan Päivystysapuun.

Iisalmen sairaalan oma päivystysnumero palvelee edelleen 017 272 2346.

Hätätilanteessa soita 112