Olet tässä

Koronarokotukset lapsille ja nuorille

Koronavirusrokotusta suositellaan Suomessa tällä hetkellä kaikille 5 vuotta täyttäneille ja sitä vanhemmille. Rokotus on vapaaehtoinen ja maksuton. 

Lapsilla ja nuorilla koronatauti on lähes aina lievä, mutta myös terveillä lapsille ja nuorilla voi esiintyä vakavaa ja sairaalahoitoa vaativaa tautia. Tietyt sairaudet lisäävät myös lapsen tai nuoren riskiä sairastua vakavaan koronatautiin.

Suomessa alaikäinen voi itse päättää rokottamisesta, jos rokotteen antava terveydenhuollon ammattilainen arvioi, että lapsi tai nuori ikänsä ja kehitystasonsa perusteella kykenee päättämään rokotuksestaan. Tarkkaa ikärajaa itsenäiselle päätöksenteolle ei ole määritelty, vaan arvio tehdään tapauskohtaisesti. 

Jos nuori ei ole kykenevä itse päättämään koronarokotuksestaan, tai hän ei halua itse päättää asiasta, rokotukseen tarvitaan kaikkien huoltajien suostumus. Tarvittaessa voitte tulostaa lomakkeen: Huoltajan suostumus alaikäisen rokottamiseen. Lapsi tai nuori voi tuoda sen mukanansa rokotukseen.

Ajanvaraus

Rokotukseen voi tulla ajanvarauksen kautta tai 12-vuotta täyttäneet ja sitä vanhemmat hakeutumalla ajanvarauksettomaan walk in -rokotukseen. Ajan koronarokotukseen voi varata sähköisessä ajanvarauskalenterissa paikkakunnittain. Valitse oma paikkakuntasi ja aloita ajan varaaminen. 

Lasten rokotuksiin tulee varata aika ajanvarauskalenterista. Rokotukset annetaan neuvoloissa. Rokotus on vapaaehtoinen ja maksuton. 5-11-vuotiaat neuvola- ja alakouluikäiset lapset tulevat koronarokotukseen ensisijaisesti huoltajan kanssa. Huoltajat päättävät yhdessä lapsen rokottamisesta ja lapsen rokottamiselle tulee olla molempien huoltajien suostumus. Lapsen rokotuksessa mukana oleva huoltaja huolehtii siitä, että rokottamiselle on suostumus myös mahdolliselta toiselta huoltajalta. 

Voit täyttää rokotusluvan Huoltajan suostumus alaikäisen rokottamiseen. Mikäli huoltaja on estynyt tulemasta paikalle, huoltajien allekirjoittama suostumuslomake on oltava lapsen mukana esim. jos isovanhemmat käyttävät rokotuksella. Kun tuot lapsen rokotukselle, varmistathan, että myös toinen huoltaja hyväksyy rokotuksen. 

Ajanvaraus Haapajärvi

Ajanvaraus Pyhäjärvi

Ajanvaraus Reisjärvi

Voit varata ajan myös puhelimitse tiistaisin klo 9-11 puh. 044 770 0702, kuuntele ohje ja valitse numero kaksi (2), koronarokotukset, sinulle soitetaan takaisin.

Haapajärvellä: 

  • Ke 23.2 klo:10.30-10.50
  • Ti 15.3 klo:14-16

Pyhäjärvellä:

Reisjärvellä:

Jos em. ajat ei sovi, voi aikoja kysyä myös neuvoloista suoraan.

5–11-vuotiaille annettava koronarokote on BioNTech-Pfizerin Comirnaty, josta lapsille käytetään nimenomaan tälle ikäryhmälle tarkoitettua pienemmän annoksen sisältävää valmistetta. Tehosterokoteaika annetaan ensimmäisen rokotuksen yhteydessä. Tehoste annetaan noin kuuden viikon kuluttua.

Ohjeita huoltajille rokotustilanteeseen varautumiseen

  • valmistele lapsi rokotusta varten keskustellen lapsesi kanssa hänen ikänsä huomioivalla tavalla ajoissa jo kotona. Rokotuskohta on olkavarren yläosa tai pienen lapsen kohdalla reisilihas.
  • suosittelemme aikuisilla maskin käyttöä rokotustilaan tultaessa ja käsihygieniasta huolehtimista
  • saapukaa rokotuspaikalle ajoissa niin, että ehdit riisua lapsesi päällysvaatteet ja ottaa lapsen Kela-kortin (henkilöllisyyden varmistaminen) esiin.
  • myös kouluikäisten kohdalla huoltajan mukana olo edellytetään - ellei läsnäolo ole mahdollista, lapsi tuo rokotukseen tullessaan molempien huoltajien allekirjoittaman suostumuslomakkeen.
  • varaudu olemaan lapsesi kanssa rokotuksen jälkeen noin 15 minuuttia seurannassa.

Lue lisää THL:n sivuilta koronarokotuksesta lapsille ja nuorille:

5-11 -vuotiaiden lasten koronarokotukset

Usein kysyttyä lasten ja nuorten koronarokotuksista

Tietoa koronarokotuksesta 12–15-vuotiaalle nuorelle

Tietoa 12–15-vuotiaan huoltajalle

 

Jos epäilet Koronavirus tartuntaa, tee oirearviokysely Omaolo-palvelussa

 

Lue lisää koronavastaanotosta ja näytteenotosta

Lue lisää koronainfo