Karanteeni

Tartuntatautilääkäri voi asettaa sinut karanteeniin, jos olet altistunut koronavirukselle. Jos sinulla on testillä todettu koronavirustartunta, tartuntatautiviranomaiset asettavat sinut eristykseen

Huom: Henkilöt, jotka ovat saaneet kaksi rokotusta, altistuneina heitä ei pääsääntöisesti aseteta karanteeniin. Jos altistuneelle ilmaantuu oireita, suositellaan hakeutumaan herkästi koronatestiin. Poikkeuksena on pitkäaikaislaitosten asukkaat ja sairaalapotilaat.

Jos sinut asetetaan karanteeniin tai eristykseen, saat siitä tiedon henkilökohtaisesti puhelimitse. Hoitaja tai lääkäri seuraa tarpeen mukaan vointiasi. 

Tartuntatautiviranomaisen asettama karanteeni tai eritys eivät ole suosituksia, vaan ne ovat määräyksiä. Suomen lain mukaan karanteenin tai eristyksen rikkomisesta voi saada rangaistukseksi sakkoa tai vankeutta.  

Jos sinut on asetettu karanteeniin tai eristykseen, sinun pitää noudattaa seuraavia ohjeita koko määrätyn ajan

 • Karanteeniin ja eristykseen määrätyn täytyy pysyä kotona.  
 • Voit tavata ainoastaan samassa asunnossa asuvia perheenjäseniä.  
 • Jos samassa taloudessa asuu tartunnan saaneita henkilöitä, vältä tarpeetonta lähikontaktia heihin. 
 • Et saa kutsua ketään kotiisi tai mennä vierailulle. 
 • Et saa mennä töihin, kouluun tai harrastuksiin. 
 • Et saa mennä kauppaan, apteekkiin, kauppakeskukseen, uimahalliin, elokuviin, ravintolaan tai muihin julkisiin tiloihin. 
 • Et saa käyttää julkisia kulkuneuvoja kuten junaa, linja-autoa tai taksia. 
 • Voit ulkoilla omalla pihalla, jos pihalla ei liiku muita ihmisiä. Voit tarvittaessa ulkoilla (esim. koiran ulkoilutus), mutta muista ihmisistä täytyy pysyä yli 2 metrin etäisyydellä.  
 • Pyydä, että joku hoitaa puolestasi ruokaostokset tai tilaa ruoka kotiisi verkkokaupasta tai puhelimella. Huolehdi siitä, ettet ole kontaktissa ruuan toimittajaan, kun maksat ja vastaanotat ruokalähetyksen. Jos tarvitset apua, katso kohta sosiaalityö. 
 • Jos sairastat koronaa ja olet määrätty eristykseen, sinun täytyy olla jatkuvasti tavoitettavissa.  
 • Jos joudut karanteenisi aikana soittamaan ambulanssin, kerro hätäkeskukseen, että olet karanteenissa. 

Karantee­niaika 

Karanteeniajan kesto kerrotaan sinulle, kun sinut määrätään karanteeniin.  

 • Karanteeniaika ja eristysaika avohoidossa ovat 10 vuorokautta, tapauskohtaisesti ko. aika voi pidentyä
 • Jos saat oireita ja käyt koronatestissä, karanteeni jatkuu annettuun päivämäärään asti, vaikka saisit negatiivisen koronatestituloksen. 

Eristysaika  

 • Jos sinulla on varmistettu koronavirustauti, pysyttele kotona niin kauan, että olet ollut oireeton 2 vuorokauden ajan ja oireiden alusta on kulunut vähintään 10 vuorokautta.  
 • Jos sinulla on oireita vielä 10. vuorokautena tai sen jälkeen, pysy kotona, kunnes olet ollut oireeton vähintään kaksi vuorokautta.  
 • Jos olet parantunut koronasta, voit palata töihin tai kouluun, kun oireiden alusta on kulunut vähintään 10 vuorokautta ja olet ollut oireeton 2 vuorokauden ajan, vaikka perheessä jollakin olisi vielä koronatartunta. 

Mitä tehdä, jos karanteenissa olevalle henkilölle tulee oireita? 

Tartunnan saamisesta oireiden alkuun kestää 1–14 päivää, tavallisimmin 5–6 päivää. Koronavirustaudille tyypillisiä oireita ovat esimerkiksi kuume, yskä, päänsärky, pahoinvointi, ripuli, lihaskipu, kurkkukipu, nuha, hengenahdistus, haju- tai makuaistin menetys. 

Karanteenissa olevan tulee seurata mahdollisten oireiden kehittymistä. Jos sinä tai lapsesi saatte karanteeniaikana koronavirustartuntaan viittavia lieviäkin oireita, hakeutukaa viivyttelemättä testiin. Vaikka testitulos olisi negatiivinen, eli sinulla ei olisi testaushetkellä ollut koronatartuntaa, karanteeni jatkuu annettuun päivämäärään asti. 

Perheen­jäsenet 

Altistuneen eli karanteenissa olevan henkilön perheenjäsenet eivät ole karanteenissa, ja he voivat elää normaalia elämää. Jos karanteenissa oleva henkilö saa koronaan viittaavia oireita, hänen tulee hakeutua näytteenottoon. Tällöin perheenjäsenten on hyvä jäädä kotiin odottamaan testituloksen valmistumista.  

Koronaan sairastuneen perheenjäsenet asetetaan karanteeniin. 

Miten karanteenissa olevat lapset käyvät koulua? 

Jos lapsi on kotikaranteenissa, lapsen koulu antaa ohjeet, miten koulua käydään. 

Sosiaalityö 

Sosiaalipalvelut auttavat sinua, jos tarvitset apua ruokahuoltoon karanteenin aikana, taloudellista tukea, tai apua jaksamiseen. Voit olla yhteydessä oman kuntasi sosiaalityöntekijään.

Jos et voi mennä karanteenin vuoksi töihin, voit hakea korvausta Kelalta 

Tartuntatautipäiväraha korvaa ansionmenetystä, jos tartuntatautilääkäri on määrännyt sinut karanteeniin tai eristykseen. Voit saada tartuntatautipäivärahaa myös silloin, kun alle 16-vuotias lapsesi on määrätty karanteeniin etkä voi sen vuoksi mennä töihin. Hae tartuntatautipäivärahaa Kelalta. Hakemusta varten tarvitset tartuntatautilääkärin tekemän kirjallisen karanteenipäätöksen. Tartuntatautipäivärahaa ei makseta omaehtoisessa karanteenissa oleville.Lue lisää tartuntatautipäivärahasta ja sen hakemisesta Kelan verkkosivuilta.  

Koronavirusta koskevat asiat päivystysnumeron kautta 044 770 0701

Jos epäilet Koronavirus tartuntaa, tee oirearviokysely Omaolo-palvelussa