Isyyden selvittäminen

isyys

Isyyden tunnustaminen voidaan tehdä ennen lapsen syntymää äitiysneuvolassa, kun isyydestä on varmuus ja molemmat vanhemmat ovat tunnustamiseen suostuvaisia. Isyytensä neuvolassa tunnustaneesta tulee lapsen virallinen huoltaja lapsen äidin ohella automaattisesti isyyden vahvistamisen yhteydessä eikä erillistä asiakirjaa yhteishuollosta tarvitse tehdä.

Isyyden selvittäminen lapsen syntymän jälkeen lastenvalvojan luona.

Digi- ja väestötietovirastosta tulee ilmoitus avioliiton ulkopuolella syntyneestä lapsesta äidin kotikunnan lastenvalvojalle. Lastenvalvoja lähettää lapsen synnyttäneelle äidille yhteydenotto- ja ajanvarauspyynnön isyyden selvittämiseksi. 

Isyyden selvittäminen edellyttää kummankin vanhemman henkilökohtaista asiointia lastenvalvojalla. Vanhempien tulee esittää voimassa olevat henkilöllisyystodistukset. 

Isyyden selvittämiseksi tarvittaessa tehdään oikeusgeneettinen isyystutkimus (DNA-tutkimus). Posken sisäpinnasta otettavan sivelynäytteen ottavat vanhemmat itseltään ja lapselta lastenvalvojan valvonnassa. 

Lastenvalvoja lähettää isyyden tunnustamista ja selvittämistä koskevat asiakirjat Digi- ja väestötietovirastoon, joka vahvistaa lapsen isyyden ja lähettää päätöksen suoraan vanhemmille. Lapsen syntymän jälkeisen isyyden tunnustamisen yhteydessä vanhemmat voivat allekirjoittaa myös sopimuksen lapsen yhteishuoltajuudesta. Lastenvalvoja vahvistaa sopimuksen isyyden vahvistamisen jälkeen. 

Isyyslaki 

Työntekijöiden sähköpostiosoitteet:

etunimi.sukunimi [at] selanne.net

Haapajärven perheoikeudelliset palvelut

sosiaalityöntekijä/lastenvalvoja 

Elisa Ollila

puhelinaika ma-to 12-13

puh 040 3008231

Reisjärven perheoikeudelliset palvelut

sosiaalityöntekijä/lastenvalvoja 

Elisa Ollila

puhelinaika ma-to 12-13

puh 040 3008231


Pyhäjärven perheoikeudelliset palvelut

sosiaalityöntekijä/lastenvalvoja 

Elisa Ollila

puhelinaika ma-to 12-13

puh 040 3008231