Olet tässä

EU:n koronatodistus

EU:n koronatodistus on saatavilla Omakannassa. Koronarokotustodistus näkyy Omakannassa yleensä viiden vuorokauden sisällä siitä, kun henkilö on saanut rokotuksen. 

EU:n koronatodistus sisältää kolme eri todistusta: todistuksen koronarokotuksesta, todistuksen negatiivisesta koronatestituloksesta ja todistuksen sairastetusta koronasta. Kansallinen koronarokotustodistus otettiin käyttöön toukokuussa 2021. EU:n koronarokotustodistus otettiin käyttöön 22.6.2021 ja se korvaa kansallisen koronarokotustodistuksen. 

Rokotustietojen päivittymisessä Kanta-palveluihin on ollut ongelmia, joten osalla rokotustiedot vielä puuttuvat Omakannassa. Jos tarvitset välttämättömästä syystä todistuksen kiireellisesti, ota yhteyttä terveyskeskukseesi. 

EU:n koronarokotustodistus sisältää tiedot henkilön saamista koronarokotuksista, kuten rokotevalmisteen nimi, viimeisimmän rokotteen antopäivä ja saatujen rokoteannosten määrä. Todistuksen saa jo ensimmäisestä rokotuskerrasta.

Todistuksen saa noudattamalla seuraavia ohjeita:

  1. Kirjaudu Omakantaan kanta.fi-sivulta omalla tunnistusvälineelläsi kuten verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.
  2. Valitse vasemman reunan valikosta kohta Koronatodistus. Löydät linkin todistusosioon myös Omakannan etusivulta.
  3. Hae todistusta painamalla linkkiä ”Avaa rokotustodistus (pdf)". Jos sinulla on todistus, se avautuu uuteen välilehteen pdf-muodossa.
  4. Tallenna pdf-tiedosto omaan puhelimeesi tai ota siitä kuvakaappaus. Näin todistus on sinulla valmiina, kun tarvitset sitä. 

EU:n koronarokotustodistuksen voi esittää mobiililaitteelta tai tulostaa paperille. Todistuksessa on QR-koodi, josta todistuksen sisältö ja aitous voidaan tarkistaa. EU:n koronarokotustodistuksessa tiedot ovat suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Todistus on maksuton.

EU:n koronatodistuksia voidaan käyttää rajanylitystilanteissa EU-alueella. Tavoitteena on helpottaa turvallista ja vapaata liikkumista. Kukin EU-maa voi itse päättää todistuksen mahdollisista muista käyttötarkoituksista.

Koronatodistuksia voidaan tarkastaa kolmessa eri vaiheessa:

  1. Lähtömaassa Suomeen matkustavilta, jolloin liikennöitsijät voivat halutessaan edellyttää todistuksia matkustajilta. Tartuntatautilaissa liikennöitsijöitä ei kuitenkaan edellytetä tarkistamaan todistuksia.
  2. Suomeen saavuttaessa, jolloin tarkastamisesta vastaavat terveysviranomaiset sekä virka-apuviranomaiset tartuntatautilain nojalla.
  3. Suomesta pois lähdettäessä, jolloin liikennöitsijät voivat joutua tarkastamaan todistuksia, jos kohdemaat sitä edellyttävät.

Lisätietoa matkustamista koskevista ohjeista ja rajoituksista EU-maissa on koottu Re-open EU (europa.eu)-verkkosivustolle. 

Lue lisää koronatodistuksesta Thl:n sivuilta. Ja usein kysytyt kysymykset koronatodistuksesta.