Olet tässä
- Ensiapu ja päivystys
-
Terveyspalvelut
- Sähköiset terveyspalvelut
- Ajanvaraus
- Päivystys
- Koronainfo
- Etävastaanotto
- Erikoishoitajien vastaanotto
- Reseptin uusiminen
- Laboratorio
- Röntgen
- Suun ja hampaiden huolto
- Työterveyshuolto
- Kuntoutus
- Dialyysiyksikkö
- Hoitotarvikejakelu
- Vuodeosastot
- Haavapoliklinikat
- Kotisairaala
- Perhekeskus (Lapset, nuoret ja perheet)
- Mielenterveys- ja päihdepalvelut
- Sosiaalipalvelut
- Ikääntyneiden palvelut
- Asiakkaalle
Ehkäisynemetelmän valinta
Ehkäisymenetelmiä on niin monia, että lähes jokainen löytää itselleen ja kumppanilleen sopivan menetelmän kulloisessakin elämäntilanteessa. Ehkäisyn valintaan vaikuttavat mm: ikä, paino, tupakointi, yleinen terveydentila ja käytössä oleva säännöllinen lääkehoito. Myös kuukautisvuotojen kesto ja määrä sekä kivut ohjaavat menetelmän valintaa. Merkitystä on sillä, miten pitkäksi aikaa ehkäisyä tarvitaan ja mahdolliset toiveet tulevista raskauksista. Jos raskaus on vakava riski naisen terveydelle, hänen ei tule käyttää epävarmoja menetelmiä.
Luonnonmenetelmät ja estemenetelmät
Luonnonmenetelmän käyttö perustuu siihen, että nainen tunnistaa ovulaation ajankohdan. Tämä edellyttää säännöllistä kuukautiskiertoa, ovulaation merkkien tunnistamista ja sitten yhdynnästä pidättäytymistä hedelmällisenä ajanjaksona. Luonnolliset ehkäisymenetelmät ovat varsin epäluotettavia.
Estemenetelmiin luetaan mekaaniset keinot, kuten kondomi, pessaari ja spermisidit. Miesten kondomeja on saatavissa yleisesti ja monentyyppisiä. Myös lateksittomia kondomeja on markkinoilla. Huolella käytettynä kondomi on hyvä menetelmä, mutta huolellisestikin käytettäessä jopa kaksi naista sadasta tulee vuodessa raskaaksi. Lisäksi se ehkäisee sukupuoliteitse tarttuvia tulehduksia. On hyvä tietää, että öljypohjaiset liukasteet tai emättimeen käytettävät lääkkeet saattavat vaurioittaa kondomia.
Hormonaalinen ehkäisy
Hormoniehkäisyllä pyritään estämään munasolun kehittyminen tai hedelmöityminen. Yhdistelmäehkäisypillerit, kuten myös ehkäisyrengas ja laastari sisältävät naishormonia (estradiolia) ja keltarauhashormonia (progestiini). Ehkäisyrengas ja ehkäisylaastari kuuluvat samaan ryhmään. Minipillerit sisältävät pelkkää keltarauhashormonia. Myös ns. ehkäisykapselit (implantaatit) ja ehkäisyruiskeet (injektiot) sisältävät pelkkää keltarauhashormonia, kuten jäljempänä mainittu hormonikierukkakin. Implantaattien käyttö on jonkin verran lisääntymässä, mutta ruiskeiden suosio Suomessa on pieni.
Kierukkaehkäisy
Pitkäaikaista ehkäisyä toivovien naisten menetelmäksi sopii usein kierukka. Valittavana on kuparikierukka, jossa kierukan muovirunkoon on kiinnitetty kuparilanka, tai hormonikierukka, jossa muovisen kierukan varren ympärillä on keltarauhashormonia paikallisesti erittävä säiliö.
Sterilisaatio
Kun halutaan pysyvää ja lopullista ehkäisymenetelmää, voi naisen tai miehen sterilisaatio olla yksi vaihtoehto. Sterilisaatiota harkittaessa on tärkeää muistaa menetelmän lopullisuus.